Ajánló / Gondolatok · 2021.08.22.

Csillagok között

Az idei év egyik legnagyszerűbb élménye a Magyar Asztrofotósok Egyesületének vándorkiállítása volt. Mondhatnám, hogy biztosan azért volt rám ilyen hatással, mert a vírus okozta beszűkült lehetőségek miatt alig jutottam el kulturális eseményekre, és vakok közt a félszemű a király, de ez nem igaz. 

Ha pragmatikusan nézem, akkor ez egy maroknyi fotó az éjszakai égboltról, de valójában sokkal több annál. Hiszen a mai kor embere már nem néz fel az égre. Nem kell látnia a napot, hiszen minden eszközén van óra, fogalma sincs a Hold aktuális fázisáról, mert (azt hiszi) nincs befolyással az életére. Nem pillant fel az égitestekre, mert nem azok alapján tájékozódik, de ha fel is nézne, akkor sem látna semmit, mert a városok fényszennyezése kiégeti a gyönyörű összképet. Én soha sem szeretnék ilyen ember lenni.

Én inkább hálás szeretnék lenni ezeknek a nagyszerű embereknek, akik a lencséiken keresztül megörökítik számunkra azokat a pillanatokat, amiken érdemes egy kicsit eltöprengeni. Hiszen az a fény, ami megjelenik a fotókon évmilliókat utazott felénk, az ő asztrofotóik kis ablakok a múltba. Ezek a bolygók, konstellációk, naprendszerek és galaxisok azok, amik arra késztették az ősembert, hogy kinyújtózzon és felfelé nézzen. Vallás, művészet, tudomány és nyelv született az éjszakai égbolt kupolája alatt és mi erről teljesen elfeledkeztünk. Sumérok, egyiptomiak, ókori görögök és rómaiak, reneszánsz emberek mind felfelé néztek és örökséget hagytak a következő generációkra. Mi mit csinálunk ehelyett? Lefele bámulunk a telefonunkba és romlást hagyunk az utódainkra. És ez nincs így jól. Érdemes ezen elgondolkodni.


Tóth Bence NGC7380 Varázsló-köd (SHO)

(forrás: https://magyarasztrofotosok.hu/)

A tárlatvezető megkért bennünket arra, hogy írjunk a vendégkönyvbe, ha tetszett a kiállítás, de én nem tettem. Akkor és ott rossz érzésem volt emiatt, de tudtam, hogy egy egy mondatos “köszi, tetszett” sem rajtuk, sem rajtam nem segít. Most úgy érzem rendbetettem ezirányú gondolataimat, helyreállt a világ rendje.

Kedves Olvasó! Arra buzdítalak, hogy látogass el az asztrofotó vándorkiállításra és nézd meg magad, hogy milyen csodát művelnek ezek az emberek. Ha csak egyetlen gondolatot elindítanak benned a műveik, akkor nem alkotnak hiába.

(Ja és van ám pazar honlapjuk is, galériával, erre tessék: https://magyarasztrofotosok.hu/)