Villámposzt · 2021.04.04.

A világ legdrágább poénja

A minap a kezembe került egy érdekes kötet (illetve dupla kötet) a házi könyvtáram sci-fi szekciójából. Ha jól emlékszem nyolcadikos diák voltam, amikor megláttam az antikváriumban és a borítójával azonnal megvett. Tetszett a címe is, Háború a földön. Az, hogy L. Ron Hubbard, nem mondott semmit.

A könyv első fele egy meglepően izgalmas, sodró lendületű, könnyen emészthető cselekményszálat visz, olvastatja magát és magában hordozza a végső katarzis lehetőségét. Azonban az utolsó harmada már olvashatatlan, elbaszott űrparódiába csap át, csak épp az élmény elszenvedőjének, az olvasónak a mosolya nem őszinte.

Meglepő hasonlóságot mutat a könyv írója, L. Ron Hubbard által alapított vallás tematikai vonalával is, aminek utánaolvastam anno, mert nagyon érdeket a dolog. 

Nos. Évek kemény munkájával, befizetett (tíz?)milliókkal és értékben kifejezhetetlen lelki és szociális károk elszenvedése és szintek leküzdése után beavatást nyer a földi halandó a legfelsőbb misztériumba, ami zanzásítva valami ilyesmi:

Egy Xenu nevű ufó a kis barátaival elkezdte levadászni a Föld lakóit, hogy egy hegyes izét beléjük szúrva kiszedjék belőlük a thetánt, amit lefagyasztva a Teegeeack bolygóra vittek. Itt is megöltek mindenkit, majd a dobozokat a vulkánokba dobták és felrobbantottak egy-egy hidrogénbombát bennük. Ezután jön pár száz oldalnyi értelmezhetetlen háborúskodás a Galaktikus Konföderáció különböző frakciói között, meg ilyesmi, majd hipp-hopp, megszületett a Chocapic földi civilizáció. Csakhogy mindenkiben van egy implant, amihez képest az alien tojásban nem arctámadó, hanem gyűjthető játékfigura van, annyira veszélyes. Na a szcientológusok ezt akarják kiszedni, ha jól értettem.

(A fenti szöveg nem teljes, semmilyen formában nem tekinthető hiteles és pontos leírásnak, tárgyi tévedések előfordulhatnak benne. Baromi nehéz könnyesre röhögött szemmel olvasni. A felmerülő hibákért az olvasó szíves elnézését kérem.)

Na most tessék elképzelni az arcokat, amikor valakinek ezt előadják szertartásos keretek között és nem lehet közben nevetni.

Mi ez, ha nem a világ legdrágább poénja?