Gondolatok · 2021.04.03.

Ízek, imák, szerelmek (de kicsit másképp) – 1. rész: Ízek

“Az élvezet a gonosz eszköze.” Platón

Az étkezéssel kapcsolatos tiltások végigkísérték az emberiséget a civilizáció során. A judaizmus, a katolikus és a protestáns vallás, a buddhizmus és az iszlám tanai is írásba foglalták követőik számára, hogy mik azok a tiltott alapanyagok, vagy együtt készült ételek, amik nem kerülhetnek az asztalra. Ezek a listák az idők folyamán kiegészültek polgári törvények és társadalmi konszenzus által létrehozott elemekkel.

Persze voltak olyan ritka időszakok, amikor a kor embere korlátlanul elmerülhetett az étkezés nyújtotta hedonista élvezetekben, elég csak a tehetős rómaiak végeláthatatlan lakomáira gondolni:

“A tálaló ugyanis a kerek tálcán felrakta az állatkör tizenkét jelét, s mindegyik fölé megfelelő és odaillő ételt tett: a kos fölé kos-borsót, a bika fölé egy kis marhahúst, az ikrek fölé heréket és veséket, a rák fölé koszsorút, az oroszlán fölé afrikai fügét, a szűz fölé kocának a méhét, a mérleg fölé mérleget, amelynek egyik serpenyőjében sajtos lepény, a másikban pedig mézeskalács volt, a skorpió fölé tengeri halacskát, a nyilas fölé nyulat, a bak fölé tengeri rákot,a vízöntő fölé libát, a halak fölé tengeri csukát.”

De szégyenkeznie a francia uralkodóknak sem kellett, ha különleges menüről volt szó, valamint megemlítendő még Rodrigo Borgia, ismertebb nevén VI. Sándor pápa, aki egyházfő létére eléggé kimaxolta az élvezeteket az asztalnál (is).

Ezek azonban ritka kivételek, a történelem előrehaladtával szép lassan unalomba fulladt az egész. Mára már a fejlett országok az uniformizálódott, nagyüzemi körülmények között előállított, vegyi anyagokkal tartósított és ízfokozókkal eltorzított étrendje tökéletesen illeszkedik a túlszabályozott társadalom eszményéhez. Tedd amit szabad, edd amit szabad. 

Felmerül bennem időről-időre a kérdés, hogy vajon van még lehetősége a modern embernek kilépni a körből és átadnia magát valami igazán bűnös élvezetnek? És vajon lehet bűn az étel? 

A gyors válasz az, hogy mindenképpen. Persze ahogy mindenben, itt is vannak fokozatok. Egy pohárka abszint, egy falat Haggies több országban törvényszegésnek minősül, de azt hiszem a büntetés mértéke egyenlő az izgalom faktorral, azaz nagyjából semennyi, nem ezt keressük. A képzeletbeli asztalon egész más különlegességek sorakoznak.

Aperitif: Királykobra szíve és vére

A kobra szívét frissen, nyersen fogyasztva és egy kupica vérrel kísérve nem csak megalapozzuk az ételsor hangulatát, de természetfeletti erővel is felruházzuk magunkat. Ezt hívják erős kezdésnek.

Hideg előétel: Ikizukuri

A japán konyhaművészet talán legvitatottabb fogása a mesteri technikával kifilézett tengeri hal, ami még élve kerül a tányérra. Sokkoló étel és természetesen teljesen törvénytelen.

Meleg előétel: Kerti sármány

A kölessel, szőlővel és fügével felhízlalt madárkát Armagnac-ba fojtják és a saját zsírjában kisütik. Egészben, csontostul-mindenestül fogyasztandó. A hagyomány szerint kendővel letakart fejjel kell megenni, mert olyan bűnös élvezet ül ki az ember arcára, amit Isten nem láthat. Már 1999 óta tiltott étel, Franciaországban 15.000€ büntetést von maga után, úgyhogy mindenképp a listán a helye.

Főétel: Fugu

A halál kockázata a tányéron. A fugu 11 halrészében idegmérget, tetrodotoxint tartalmaz, ami rosszul elkészítve bénulást, majd halált okoz. A vékonyra felszeletelt gömbhal krizantém virág formában kerül a tányérra, ami a japán kultúrában a halál szimbóluma.

Sajt: Casu marzu

A juhtejből készült pecorinot megszállják a sajtlegyek, amiknek a lárvái ellepik a sajtkorong belsejét. Az általuk kibocsátott váladék, a lagrima édeskés ízt ad az érett sajtnak. Fogyasztásának veszélye, hogy az élő lárva képes kirágni magát a gyomorból. Az egész Európai Unió területén tiltott.

Gyümölcs: Akiszilva

Jamaikában őshonos gyümölcs, amit csak megfelelő szakértelemmel szabad elkészíteni, ugyanis a mérge kipoglikémiát, kómát és halált okoz. Tökéletes lezárása a nem mindennapi ételsornak.

Van tehát még lehetőség arra, hogy a törvényekkel, konvenciókkal és a halállal szembemenve kényeztessük az ízlelőbimbóinkat. Persze az már más kérdés, hogy mit hoz a jövő. A súlyosan túlnépesedett, ökológiailag megtépázott bolygónkon élő jövőbeli emberek erős kihívásokkal fognak szembenézni a táplálkozás terén. De egy biztos, ha úgy alakul, hogy a ma teljesen természetesen asztalra kerülő, hétköznapi ételek bármelyike betiltásra kerül, ugyanúgy megmarad majd a vágy arra, hogy arcunkat eltakaró bűnösként tegyünk a szánkba valamit, ami az emberi törvények, istenek, vagy erkölcsök ellen való.