Gondolatok · 2021.02.14.

Mi lesz veletek?

csőcselék(fn): Fegyelmezetlen, erkölcsi felelősség nélküli, minden rosszra kapható emberek összeverődött tömege.

Felállva tapsolta az emberiség önnön nagyságát, amiért a 20. század nagy innovációjaként megalkotta az internetet. A hálózatba kapcsolt számítógépeken keresztül olyan világ ajtaja tárult fel, ami korábban csak sci-fi írók utópiáiban létezett. Orvosok a világ másik feléről élőben segíthetik kollégáikat, a böngésző egyetlen kattintással fordít szanszkritről bármire, de ha éppen az kell, a kanadai bowls bajnokság tabellája is megtekinthető, mielőtt lejön a reggeli kávé.

Komplett tudományágak, gazdasági struktúrák, szociológiai jelenségek és alapvetések bukkantak fel a digitális térből, és ez így volt jó. A gép forog, az alkotó pihen. Csakhogy a fenemód nagy szabadság, a mindenki számára korlátlanul elérhető felületek, na meg a közösségi oldalak észrevétlenül felzárkóztatták a szunnyadó oroszlánt.

A csőcselék az elmúlt egy-két ezer évben fáklyával és a föld megműveléséhez szükséges eszközökkel felfegyverkezve maximum a pár napi járásra lévő uradalom lakóira volt veszélyes. Mára azonban senki és semmi sincs biztonságban. A végtelenül frusztrált, velejéig gonosz, tanulatlan és csak szélsőségekben gondolkodó emberek közösségekbe verődve dúlják fel a társadalmi normákat. Írók, gondolkodók, világirodalmi remekek, könyvek és komplett életművek válnak a teret nyert horda martalékává. Teljesen mindegy, hogy a rasszizmus ellenesség, a politikai korrektség, a szélsőséges feminizmus, vagy a gender lobog a fejük feletti zászlón (esetleg mindez egy hagymázas őrült látomásban), válogatás nélkül eltaposnak mindent. A divatos együttértés és együttérzés, a valahová tartozni akarás és a sziklaszilárd világképet és erkölcsi normákat nélkülöző lét riasztó mértékben növeli a volument.

Az az ember, aki egy kocsma asztalnál lereagálni sem tudja az érvekkel alátámasztott kemény, de egymást tiszteletben tartó világnézeti vitát (igen, szerintem is Salma Hayek az Alkonyattól pirkadatigban), aki csak hümmög ha kérdezik és társaságban az asztal alatt nyomkodja a telefonját, az billentyűzetet ragadva élet és halál ura lehet. Mert lehet.

Az sem segít, hogy saját elefántcsont tornyába zárkózik az a szűk réteg, aki még tehetne valamit. Valamit, amíg még nem késő. Inkább nem reagálnak, inkább nem avatkoznak bele, inkább meghúzódnak, megelőzve a népharagot. Talán ez a legijesztőbb az egész jelenségben.

Ugyanis nem ma, nem is holnap, de hamarosan elérkezik az idő, amikor politikai korrektség ollójával kíméletlenül lemetszik az emberiség fájáról azokat a hajtásokat, amiket soha sem fognak tudni helyükön kezelni olyanok, akik semmit sem tudnak a helyükön kezelni. Előbb utóbb rátalálnak azokra, akik most a műveletlenség radarja alatt bújnak meg. 

Machiavelli, Apollinaire, Lovecraft és Wittkop. Mi lesz veletek?